Return to Programok

Kiállítások

A XIV. RÁCALMÁSI TÖKFESZTIVÁL alkalmával látogatóink az alábbi ideiglenes és állandó kiállításokat tekinthetik meg:

 

Kalmár Benedek DÍSZTÖK KIÁLLÍTÁSA a RENESZÁNSZ jegyében

Kovács Imréné: Mesés tökfigurák

CSÓKA LÁSZLÓ festőművész kiállítása

Brilik Irén: Horgolt csodák

Szilágyi Irén, Rozonics Patrícia: LEVENDULA szoba

Bubutimár Éva: MANÓVILÁG kiállítás és vásár

Németh Kitti: PAPAGÁJ KIÁLLÍTÁS

Cikk-Cakk Foltvarró Klub legújabb munkái

Helytörténeti kiállítás

Halászati kiállítás

Afrika kiállítás

A kiállítások naponta 10 és 18 óra között látogathatók.

KALMÁR BENEDEKAKASZTÓ-page0001

 


Csóka László 1967. január 24-én a partiumi Selymesilosván született, fiatalkorát a szilágysági Zilahon töltötte. A festészettel először Szabó Vilmos festőművész műhelyében találkozott, majd szülei szakkörökbe és magánfestőkhöz íratták be, ahol előbb a rajzolási képességeit fejlesztette, majd a festészet technikáival ismerkedhetett. Érettségi után beiratkozott a Zilahi Népművészeti Iskola festő szakára, ahol Man Nicolae festőművész volt a tanára.

1989-ben, mielőtt befejezhette volna tanulmányait, egy sorsfordulat miatt átszökött a zöldhatáron Magyarországra az akkor még tomboló romániai kommunista diktatúrából. Százhalombattára került, ahol bekapcsolódott a művészeti életbe. Festett Cipruson templomokban szekkókat bizánci stílusban, illetve Százhalombattán a 100 éves római katolikus templom szekkóit is ő készítette. Tagja több művészeti egyesületnek, számos egyéni és csoportos hazai és nemzetközi kiállítása volt Budapesten, Százhalombattán, illetve több más városban.

Csóka László huszonhét éven át élt Százhalombattán, ahonnan 2016-ban Adonyba költözött családjával.

Csóka László: Tiferet


 

Bubu-page0001

Bubu-page0002BRILIK IRÉN – Horgolt csodák

 

Brilik Irén Baracson él. Nyugdíjasként kezdett horgolni először – mint oly sokan – terítőket, sálakat, kisebb dísztárgyakat. Aztán az interneten talált rá olyan érdekes technikákra, amik felkeltették érdeklődését, így már a horgolt csipkék nem csak két, de már három dimenzióban kerültek ki keze alól. Ezek ünnepi dísztárgyak, de készített már parasztházat, sőt templomot is. Fő művének pedig a magyar koronázási ékszerek színes és méretarányos elkészítését tekinti, ami szintén megtekinthető a kiállításon.


ÓRIÁSPAPAGÁJ KIÁLLÍTÁS

Németh Rudolf gyűjtő madaraiból. A papagájokat Németh Kitti mutatja be a látogatóknak.

 


Bemutatkozik a Cik1-page0001


Állandó kiállítások

A Jankovich-kúria Rendezvény- és Turisztikai Központban megtalálható két állandó kiállítás és egy helytörténeti múzeum.

Az állandó kiállítások közül az egyik, egy Kelet-Afrikai magángyűjtemény részét képezik, melyet Valerius W. Nagy, magyar származású Ausztriában élő úriember ajánlott fel Rácalmásnak.

afrika06

 

Az Afrika kiállításon kívül egy külön teremben a halászati kiállítás a dunai halászat eszközeit, jellegzetes növényeit és a halászat hangulatát mutatják be.

DSC_0173

DSC_0037
A kiállításokon kívül, a helytörténeti múzeumnak is otthont ad a centrum egyik épülete. A gasztronómiai házban található a Rácalmás múltját és értékeit bemutató, igényes helytörténeti kiállítás, melyet egy igazi Rácalmási születésű úr, Mosonyi Mihály állított össze.
A kiállításokhoz rengeteg kísérőszöveg biztosít egyéni élményt, és kalauzolja el a látogatókat Afrikától, a Dunai élővilágon át a Duna-menti kis város történelméig.

Hozzászólások